Workshops

het nieuwe goud

Rico Sneller.jpg

Grenservaringen en spirituele ontwikkeling

Rico Sneller

Hans Gerding.jpg

11.40 uur   |   Tourmalijn zaal

14.00 uur   |   Tourmalijn zaal

Hans Gerding

Massaal rapporteren mensen ervaringen van telepathie, voorschouw, mystiek, uittreding. Hoe kom je over dit soort ervaringen in gesprek en hoe kunnen ze bijdragen aan een verdergaande spirituele ontwikkeling? O.l.v. parapsycholoog Hans Gerding en filosoof Rico Sneller.

 

14.00 uur   |   Agaat zaal

Rik ten Cate_edited.jpg

Rik ten Cate

Wat kinderen vragen – opgroeien in deze tijd

11.40 uur   |   Agaat zaal

Hoe word je wie je echt bent en hoe kun je daarbij als opvoeder van dienst zijn? Door te bevestigen van wat al is. Door te laten groeien in een voortdurende vernieuwing. In deze workshop hoor je wat je als kind graag al had willen weten. O.l.v. leerkrachten Ankie Hettema en Rik ten Cate. Ankie schreef bovendien het boek ‘Hemel en aarde in de wereld van het kind’. 

Ankie Hettema.jpg

Ankie Hettema

 
IMG-20220422-WA0000_edited.jpg

Marian de Korte

Mara van den Berg.jpg

14.00 uur   |   Ammoniet zaal

Mara van den Berg

Mag ik je wat vragen?

11.40 uur   |   Ammoniet zaal

Van mens tot mens – gesprek in kleine groep
Stel de vragen die u op het hart heeft en laten we, op lichte en speelse wijze, samen op zoek gaan naar mogelijke antwoorden. O.l.v. van de zestiger Marian de Korte en de twintiger Mara van den Berg

 

Ericka Voortman

Ericka Voortman.jpg

Vischwijven   |   De geboorte van de nieuwe mens

14.00 uur   |   Opaal zaal

Kunstenaar Ericka Voortman laat u samen met de door haar gecreëerde ‘Vischwijven’ de geboorte van de nieuwe mens ontdekken.

 

Astrid van Zon

Peter Huijs.jpg

Peter Huijs

Astrid van Zon.jpg

Verhalen om mee te nemen op je innerlijke pad:

De Apocalyps van Johannes

11.40 uur   |   Tuinzaal 1

De Apocalyps is een raadselachtig bijbel boek en toch voel je aan dat er een verhaal in verborgen ligt dat je móet kennen. O.l.v. zorg- en landbouw bestuurder Astrid van Zon en schrijver/ uitgever Peter Huijs wordt een specifiek beeld in de Apocalyps uitgelicht: de vrouw ‘bekleed met de zon; en de maan was onder haar voeten, en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren’.

 

Victor Pierau

Elisabeth Raven.jpg

14.00 uur   |   Chrysocolla zaal

Elisabeth Raven

_MG_3945.jpg

De stem van de ander – oefenen in dialoog en luisteren

11.40 uur   |   Chrysocolla zaal

Wat is eigenlijk luisteren? En dialoog voeren: hoe doe je dat? In deze workshop gaan we op deze twee vragen in, vooral door te doen. Door vanuit de essentie te luisteren ontsluiten we samen het nieuwe goud in een dialoog. O.l.v. twee ervaringsdeskundigen Elisabeth Raven en Victor Pierau. Victor schreef bovendien het boek ‘Leiderschap in luisteren’.

 

Benita Kleiberg

Het graalverhaal van Parcival oefent al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht uit. Het is dan ook een verhaal dat op weergaloze wijze het diepe menselijke verlangen volgt om het grote mysterie te leren kennen. Parcival laat ons in de spiegel kijken. O.l.v. Benita Kleiberg, die een boek over dit graalmysterie schreef.

14.00   |   Tuinzaal 1

Benita Kleiberg.jpg

Verhalen om mee te nemen op je innerlijke pad: Parcival 

 
Marianne de Nooij.jpg

Marianne de Nooij

De zielentaal van sprookjes

11.40 uur   |   Opaal zaal

Ontdek wat er over zin en betekenis voor ons leven in volkssprookjes verborgen ligt. O.l.v. geestelijke van de Christengemeenschap Marianne de Nooij.

14.00 uur   |   Iona zaal

Asghar Seyed Gohrab_edited.jpg

Asghar Seyed-Gohrab

Hoogleraar Asghar Seyed-Gohrab laat ons in zijn verhaal over de Perzische mystiek meevoelen hoe in het soefisme altijd is gezocht naar een innige verbinding tussen de mens en het goddelijke.
In het tweede deel van de workshop wordt door (naam volgt nog) ingegaan op de dagelijkse praktijk van het soefisme.

Perzische Mystiek & Soefisme in het dagelijks leven 

 
 
Jana Loose.jpg

Jana Loose

corina 2 fotoSAM_6402 b8 k_edited.jpg

Corina Zuiderduin

Van Goud en lapis lazuli – over de Egyptische mysteriën 

In deze workshop neemt kunsthistorica Corina Zuiderduin u mee naar het oude Egypte, onder de titel: ‘Van goud en lapis lazuli’. Geen land waar zoveel transformatie wordt uit-gebeeld als in het oude Egypte. Mensen konden veranderen in bloemen, vogels of zelfs van goud en halfedelstenen worden. Wat hebben de prachtige beelden van Egypte ons te vertellen? We nemen een kijkje in de schatkamer van Toetanchamon. Waarom lag hij in zoveel verschillende kisten?
Aansluitend gaat Egyptoloog Jana Loose in op de tijdloze wijsheid die de mens van nu in die Egyptische mysteriën kan vinden.

11.40 uur   |   Iona zaal

 

Gert Jan van der Steen

IMG_6735_edited.jpg

Alice Bouwland

GJvdS3_edited.jpg

De waarde van rituelen – helpers op je pad

11.40 uur   |   Amethist zaal?

Rituelen komen in alle culturen en geloofstradities voor, maar in de Westerse samenleving zijn ze niet meer vanzelfsprekend. In deze workshop maakt u kennis met de esoterische kant van rituelen en hoe zij werken bij genezing en bij religieuze verbinding. O.l.v. Alice Bouwland en Gert Jan van der Steen.

 

Arita Baijens

14.00 uur   |   Buiten op het terrein

Arita Baaijens_edited.jpg

Arita Baijens verruilde ooit haar vaste baan voor een onzeker bestaan in de Saharawoestijn waar ze 15 jaar lang met haar eigen karavaan kamelen doorheen trok. De ervaring van eenzaamheid zette ze om in een positieve kracht. Zij zet zich op een bijzondere en creatieve wijze in voor de natuur en het landschap. O.l.v. Arita trekken we naar buiten om te ontdekken wat er allemaal te zien en te ervaren valt.

Natuurbeleving – wandelend jezelf vernieuwen

 

Thirza Ras

Thirza Ras

14.00 uur   |   Amethist zaal

Je bestemming vinden – over karma en reïncarnatie 

In deze interactieve workshop gaan drie jonge mensen Thirza Ras, Jessica van der Sluis en Faucon de Klyn graag met u in gesprek over karma en reïncarnatie en waarom en hoe deze werkingen ons begeleiden door het leven.

Jessica van der Sluis_edited.jpg

Jessice van der Sluis

Faucon de Klyn

Faucon de Klyn

 

Kees Zoeteman

foto_zoeteman_edited.jpg

14.00 uur   |   Tuinzaal 2

De aarde – spiegel van onszelf

De aarde is een levend organisme dat ons onder meer morele lessen spiegelt. Hoe kunnen wij de morele uitdagingen aangaan die de aarde ons stelt? O.l.v. emeritus-hoogleraar Kees Zoeteman, die zijn hele professionele leven aan onze verhouding tot de aarde heeft gewijd en er verschillende boeken over schreef.

 
1610 Jesse Mulder foto stijlkamer uu fotograaf_edited.jpg

Jesse Mulder

14.00 uur   |   Pyriet zaal

Filosoof Jesse Mulder en duurzaamheidshoogleraar Klaas van Egmond laten zien dat je de gehele natuurlijk, fysieke wereld die de wetenschap onderzoekt, ook als verschijning van een niet-materiële, spirituele werkelijkheid kunt beschouwen. Zodra je dat perspectief inneemt, wordt het mogelijk wetenschap en spiritualiteit te verbinden.

Wetenschap en spiritualiteit in samenhang 

Klaas van Egmond_edited.jpg

Klaas van Egmond

 

Arie Bos

Arie Bos_edited.jpg

11.40 uur   |   Pyriet zaal

Huisarts en docent Arie Bos schreef o.a. ‘Mijn brein denkt niet, ik wel’. In deze workshop bekijkt hij met u de evolutie van het leven op aarde, die voor de onbevangen waarnemer geen blind-materiële maar doelmatig-spirituele samenhangen laat zien.

Wetenschap en spiritualiteit in samenhang

 
 

Gia van den Akker

1809 David Borghouts_4096 kl (1)_edited.jpg

David Borghouts

2021DéDé-Portet-2_edited.jpg

Natuur en mens – de natuur in jezelf en jezelf in de natuur ontdekken

O.l.v. euritmiste Gia van den Akker en biodynamisch melkveehouder David Borghouts maakt u kennis met de werking van de landbouw preparaten zoals Rudolf Steiner die in 1924 heeft toegelicht. 

11.40 uur   |   Tuinzaal 2